Широка Лъка

Широка Лъка

В България има много архитектурни резервати, в които всяка крачка е пътуване във времето, но Широка лъка е и неофициална столица на родопската песен - село, в което са родени много от известните гайдари и певци на родопски песни. През седмицата тук обикновено витае блажено безвремие, само през уикенда по улиците пъплят туристи. Ако търсите повече тишина и съзерцание, тук ще ви хареса.
Kiril Ralev - May 01, 2021
Чифлик

Чифлик

Чифлик е село в Троянско, в което можете да се потопите блажено в минерален басейн – има както градски, така и такива в спа хотели. Минералната вода е топла, има и къде да поспортувате, а баирите на Централен Балкан са ви на две крачки.
Kiril Ralev - May 01, 2021
Банско

Банско

Банско е голяма работа през зимата, но макар да не е превзето от тълпи през лятото (или може би точно заради това), много хора го предпочитат тъкмо тогава. Музеите са само за вас, в заведенията е спокойно, а изборът от хотели и къщи за гости е толкова голям, че човек все ще си намери точно неговото си място. Около Банско има много за правене и разглеждане - от преходи в Пирин до културен туризъм (например село Добърско и прочутата му църква с изографисан “Христос на ракета”).
Kiril Ralev - May 01, 2021
Троян

Троян

Троян не е планински град в чистия смисъл на думата, но е така споен със Стара планина и Троянския Балкан в частност, че носи планински дух, макар да е на 380 м надморска височина. Уютно сгушен в подножието на Стара планина, Троян може да ви завърти главата не само със сливова ракия, но и с неочаквано много и разнообразни забележителности. Разгледайте традиционната троянска керамика в Орешак, удивете се на величествените извивки на планината, а след това потънете в тях, посетете един от най-големите манастири в България - Троянския.
Kiril Ralev - May 01, 2021
Пампорово

Пампорово

Пампорово е още една великолепна изходна точка за активна или релакс почивка в планината. Велопаркът в Пампорово е с над 35 км трасета за всякакви нива, отново от семейни до свръхнапреднали. Ако нямате колело, а ви се кара, можете да си наемете на място. Около Пампорово има много за гледане, ходене и снимане - Смолянските езера, екопътека Невестата, Роженските поляни, Каньона на водопадите, връх Голям Перелик с намиращата се в подножието му Къща на мечките, където всяко лято се провежда джаз фестивал.
Kiril Ralev - May 01, 2021
Чепеларе

Чепеларе

Чепеларе е симпатично градче в Родопите и не прилича на големите ски курорти, макар вече да е част от обща ски зона с Пампорово. Има си пещерен музей (официално се казва Музей на родопския карст) и музей на ските. В пешеходната част на центъра си има и колекция арт дървени пейки, а на един хвърлей е връх Мечи чал, откъдето гледките са дъхоспиращи, а планинските разходки са наистина зареждащи. В Чепеларе също има велопарк. Попитайте и как да стигнете до вековения смърч с 23 върха, който се казва Чепеларски юнаци.
Kiril Ralev - May 01, 2021
Боровец

Боровец

Боровец е отлично организиран за живот на открито през лятото - като се започне от многобройните възможности за планински преходи и се стигне до полети с парапланер. Край Боровец има и катерачни обекти (като Скалата на иманяра и Водохващането). Над 20 км са маркираните трасета за маунтийн байк за всички - от начинаещи или семейства, които искат да покарат на нещо различно от асфалт, до трасета от категория “експерти”. Намира се само на час път от София и на по-малко от два часа от Пловдив, но има и достатъчно хотели, за да останете повече.
Kiril Ralev - May 01, 2021
loader
Показване 1 - 7 от 7 резултати

Още постове

Широка Лъка
Летни почивки

Широка Лъка

В България има много архитектурни резервати, в които всяка крачка е пътуване във времето, но Широка лъка е...
May 01, 2021
Чифлик
Летни почивки

Чифлик

Чифлик е село в Троянско, в което можете да се потопите блажено в минерален басейн – има както...
May 01, 2021
Банско
Летни почивки

Банско

Банско е голяма работа през зимата, но макар да не е превзето от тълпи през лятото (или може...
May 01, 2021
Троян
Летни почивки

Троян

Троян не е планински град в чистия смисъл на думата, но е така споен със Стара планина и...
May 01, 2021